Druz İş Sağlığı Uzmanı | İŞYERİ HEKİMLİĞİ E-REÇETE YAZILIM PROGRAMLARI
OSGB
İŞYERİ HEKİMLİĞİ E-REÇETE YAZILIM PROGRAMLARI

İŞYERİ HEKİMLİĞİ E-REÇETE YAZILIM PROGRAMLARI

 İşyeri hekimlerinin 01.01.2018 tarihinden sonra kullanacakları elektronik reçete yazılım programlarının; kullanıcı beklentileri açısından genel özelikleri, yazılımların hangi amaçlar için yazıldıkları, web tabanlı ve masaüstü yazılımların avantaj ve dezavantajları aşağıda açıklanmıştır:
 
A-) “AMAÇLARI” AÇISINDAN İŞYERİ HEKİMLİĞİ E-REÇETE YAZILIMLARI
 
Ülkemizde üretilmiş olan e-reçete yazılımlarının üç temel amaç için yazıldıklarını söylemek mümkündür. Bunlar;
 
1.      Sağlık Merkezleri Amaçlı E-Reçete Yazılımları
 
Bu amaçla üretilen yazılımlar; başta hastaneler olmak üzere, tıp merkezleri, diyaliz merkezleri, güzellik merkezleri, poliklinikler, aile hekimliği gibi yerlerde kullanılmaktadır.
 
Bu yazılımların tamamı Sağlık Bakanlığı standartları temel alınarak üretilmiştir. İşyeri hekimlerinin e-reçete sitemine geçmesiyle; bu yazılımlar, Sağlık Bakanlığına gönderilmek üzere girilmesi gereken bilgi alanlarını kapatarak, sadece ÇSGB ile ortak olan e-reçete kısmını kullanıma sunmaktadırlar.
 
Bu yazılımlarla e-reçete yazma işleminde herhangi bir sorun yaşanmaz. Ancak; eğer yakın gelecekte, işyeri hekimlerinin yapmış oldukları diğer iş ve işlemlerle ilgili olarak ÇSGB bilgi talep ederse -ki, İSGGM’nin bu yönde kararlılık gösterdiği bilinmektedir-, İSG’ne özgü ilgili modüllerin hazırlanmasında bu programlar açısından bir sorun yaşanabilir.
 
2.      İSG Amaçlı E-Reçete Yazılımları
 
Temel amacı “İSG ile ilgili tüm iş ve işlemler”in kayıt altına alınması olan bu tür yazılımlar da, tıpkı sağlık yazılımları gibi “diğer modülleri kapatarak”, sadece e-reçete yazma kısmını kullanıma sunmaktadırlar. Bu yazılımlarda da e-reçete yazma işlemiyle ilgili herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Bu tür yazılımlar, orta ve uzun vadede ÇSGB tarafından talep edilecek olan işyeri hekimlerinin yaptıkları diğer iş ve işlemler konusunda, sağlık yazılımlarına göre göreceli olarak daha avantajlı konumdadırlar.
 
3.      Yalnızca E-Reçete Amaçlı Yazılımlar
 
Bu tür yazılımların tek amacı e-reçete yazmaktır. Başka herhangi bir iş ve işlem yapılmayan yazılımlardır. İşyeri hekimlerinin diğer iş ve işlemlerini başka programlarda çözüp e-reçete yazma konusundaki ihtiyaçlarına cevap veren yazılımlardır.
 
 
B-) “YAZILIM TİPLERİ” AÇISINDAN İŞYERİ HEKİMLİĞİ E-REÇETE YAZILIMLARI
 
Amaçlar kısmında bahsi geçen yazılımları, kullanım şekli açısından da üç ana grupta toplamak mümkündür.
 
1.      Web Tabanlı Yazılımlar
 
Bu tür yazılımlar kurulum gerektirmemesi açısından avantaj sağlarlar. Dezavantajları internete bağımlı olmaları ve veri güvenliğidir.
 
2.      Masaüstü Kurulum Gerektiren Yazılımlar
 
Bu tür yazılımların dezavantajı kurulum gerektirmeleridir. Avantajları ise internet bağımlı olmamaları ve “veri güvenliği”dir.
 
3.      Masaüstü Kurulum Gerektirmeyen Yazılımlar
 
Bu tür yazılımlar; masaüstü yazılım olmalarına rağmen “kurulum gerektirmemeleri, harici hard-disk ile taşınabilir olmaları (bu yönüyle de web tabanlı yazılıma benzerler)” gibi ciddi avantajlara sahiptir. Dezavantajı ise; harici hard diskin kaybolması veya bozulması riskidir.
 
 
C-) “KULLANIM ÖZELLİKLERİ” AÇISINDAN İŞYERİ HEKİMLİĞİ E-REÇETE YAZILIMLARI
 
1.      Yazılım Programının “Kullanım Kolaylığı”
 
Normalde; e-reçete yazmak, dört işlemle tamamlanır: Bunlar; “e-reçete yazılacak kişiyi seçmek, ilacı seçmek, teşhisi seçmek ve bunu SGK Medula sistemine göndermek” şeklindedir. Bu işlemlerin hem rahat olması hem de bunları yaparken işlem “tık” sayısının az olması; yazılım programının kaliteli olduğunun belirteçleridir. Örneğin; bir tek ilaç yazmak için 8 işlem (tık) gerektiren programlar olduğu gibi, 19 tık’la yazanlar da vardır. Dolayısıyla; 1.000 ilacı 8.000 tıkla yazmak ta mümkün, 19.000 tıkla yazmak ta…
 
2.      Yazılım Programının “Kullanıcı Dostu” Olması
 
Üretilmiş her e-reçete yazılım programı, bu amacı gerçekleştirebilir. Ama kullanıcı dostu olan yazılımlar, kullanıcılarına bunun ötesinde de imkanlar sunmalıdır. Örneğin, bir e-reçete yazılım programının; ilaçların prospektüs bilgilerini içermesi, e-reçeteyi kişinin mail adresine gönderebilmesi, ilaç-tanı eşleştirmesi yapabilmesi, ilaç kullanım dozlarıyla ilgili kolaylıklar sunması, aynı reçeteyi tekrar yazma gereğinde sistemden çağırıp tek tıkla yazabilmesi vb. özellikler bu kapsamdadır. Kısacası asıl amacı olan e-reçete yazmanın haricinde, kullanıcının işini kolaylaştıracak bir takım farklı özellikler taşıması gerekir. Bu özellikler ne kadar fazla ise, yazılım o kadar kalitelidir.
 
3.      Yazılım Programının “Teknik Desteği”
 
Üretilmiş e-reçete yazılım programı her yönüyle mükemmel olsa bile, eğer teknik desteği yeterli değilse çok ciddi sorunlar yaşanabilir. Teknik desteğin yeterli olması da yetmez, hızlı olması da gerekir. Yaşanacak sorunun anında çözülmesi, üretici firma teknik destek servisince sağlanmalıdır.

Bu yazının PDF halini indirmek için buraya tıklayınız