8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı Sona Erdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, iş kazalarının, zihinlerde yaratılacak değişimle önlenebileceğini belirterek, "İş sağlığı ve güvenliği bilinci oluşabildiği oranda sıfır kazalı bir çalışma hayatına ulaşmak mümkündür." dedi.
Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen 8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı sona erdi.
Kapanış töreninde konuşan Erdem, konferansın düzenlenmesinde yer alan bakanlık çalışanlarına ve katılımcılara teşekkür etti.
Dünyanın ancak paylaşarak gelişeceğini belirten Erdem, daha yaşanabilir bir dünya için sadece ekmeğin değil, bilgi ve tecrübelerin de paylaşılması gerektiğini söyledi.
Uluslararası bir platformda 4 gündür iş sağlığı ve güvenliğini ele aldıklarını aktaran Erdem, "Sürdürülebilir iş sağlığı ve güvenliği temasıyla düzenlediğimiz konferansta birçok ülkeden değişik tecrübeleri paylaşma, istişare etme ve geleceğe dair vizyoner yaklaşımlar ortaya koyma imkanı bulduk. Hedef sıfır stratejisi, göçmen işçilerin iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıklarının önlenmesinde sürdürebilir yaklaşımlar, inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konularında ortaya konulan sunum ve çalışmalar inanıyorum ki, dünya çalışma hayatında kendi adına bir farklılık ortaya koyacak niteliktedir." diye konuştu.
Ahmet Erdem, konferans kapsamında, 19 ülkeden 35 katılımcıyla gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı İş Sağlığı ve Güvenliği Ağı 3. Toplantısı'nda, 11 tavsiye kararı alındığını hatırlattı.
Konferansa alanında otorite kabul edilen yaklaşık 400 konuşmacının katıldığı oturumlarda iş sağlığı ve güvenliği ile çalışma hayatına ilişkin bütün sorunların 36 başlıkta ele alındığını vurgulayan Erdem, şu bilgileri verdi:
"Konferans kapsamında yaklaşık 200 kursiyer ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan eğitimcilerin katılımıyla 8 başlıkta eğitimler gerçekleştirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili iyi uygulamaların görülebileceği 11 farklı kuruluşa teknik geziler düzenlenmiştir. Konferansın başarısını taçlandıracak ve etkilerini geleceğe taşıyacak ana unsur; her bir misafirimizin günlük hayatlarına döndüğünde kendisini konferansın fahri elçisi gibi hissetmesi, burada edindiği vizyon ve tecrübeyi bulunduğu ortamlarda paylaşmasıdır. Çünkü iş kazalarını önleyecek asıl etken, zihinlerde yaratılacak değişimdir. İş sağlığı ve güvenliği bilinci oluşabildiği oranda sıfır kazalı çalışma hayatına ulaşmak mümkündür. Çünkü yasal tedbirlerin sınırı ne olursa olsun, o tedbirleri alacak insanlardır. Alınan tedbirlerin işe yaraması ve sonuç vermesi, çalışan ve işverenlerin bu önlemlere inanmasına bağlıdır. Bu konferansların ana hedefi de bu bilinç ve zihniyet değişikliğini ortaya çıkarmaktır."
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Metin Memiş ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Temsilcisi Numan Özcan da birer konuşma yaptı.